Warning: session_start(): open(/tmp/sess_bb7301cdc8485a6b9ede49a510a34d92, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /wp-content/plugins/pe-recent-posts/pe-recent-posts.php on line 19

Warning: session_start(): open(/tmp/sess_bb7301cdc8485a6b9ede49a510a34d92, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /wp-content/plugins/pe-recent-posts/pe-recent-posts.php on line 19

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /tmp) in /wp-content/plugins/pe-recent-posts/pe-recent-posts.php on line 19
Pokrzywa - parzący chwast czy źródło zdrowia? - Forest Bathing

Tel: +48 502 606 847

Pokrzywa – parzący chwast czy źródło zdrowia?

Pokrzywa to źródło witaminy C – sok z pokrzywy ma jej nawet więcej niż sok z cytryny. oprócz witaminy C pokrzywa zawiera też witaminę K, i komplet witamin z  grupy B. 

Kiedy najlepiej zbierać pokrzywę? Zanim zacznie kwitnąć – optymalny czas na zbiory to maj. Uwaga – pokrzywa wchłania substancje niebezpieczne dla zdrowia, dlatego nie zbierajmy pokrzyw w pobliżu ruchliwych dróg, zakładów, pól, gdzie stosowane są środki ochrony roślin.

To skuteczne lekarstwo na reumatyzm, anemię, osteoporozę, leczy stany zapalne, obniża poziom cukru we krwi i wpływa korzystnie na trawienie. I oczywiście – wpływa korzystnie na włosy, paznokcie i cerę ;).

Może warto łączyć do diety sok z pokrzywy? Przygotowanie dosyć proste (młode pokrzywy płuczemy w gorącej wodzie – nie wrzątku), potem wyciskamy  z nich sok. Przygotowany sok przechowujemy w lodówce – uwaga – nie jest trwały produkt – spożywamy go w ciągu maksymalnie trzech dni od przygotowania. Na zimę warto pomyśleć o wysuszeniu liści, lub zakonserwowaniu gotowego soku (wykorzystując do tego alkohol, miód, lub cukier.