Pokrzywa to źródło witaminy C – sok z pokrzywy ma jej nawet więcej niż sok z cytryny. oprócz witaminy C pokrzywa zawiera też witaminę K, i komplet witamin z grupy B.
Kiedy najlepiej zbierać pokrzywę? Zanim zacznie kwitnąć – optymalny czas na zbiory to maj. Uwaga – pokrzywa wchłania substancje niebezpieczne dla zdrowia, dlatego nie zbierajmy pokrzyw w pobliżu ruchliwych dróg, zakładów, pól, gdzie stosowane są środki ochrony roślin.
To skuteczne lekarstwo na reumatyzm, anemię, osteoporozę, leczy stany zapalne, obniża poziom cukru we krwi i wpływa korzystnie na trawienie. I oczywiście – wpływa korzystnie na włosy, paznokcie i cerę ;).
Może warto łączyć do diety sok z pokrzywy? Przygotowanie dosyć proste (młode pokrzywy płuczemy w gorącej wodzie – nie wrzątku), potem wyciskamy z nich sok. Przygotowany sok przechowujemy w lodówce – uwaga – nie jest trwały produkt – spożywamy go w ciągu maksymalnie trzech dni od przygotowania. Na zimę warto pomyśleć o wysuszeniu liści, lub zakonserwowaniu gotowego soku (wykorzystując do tego alkohol, miód, lub cukier.